Reggegroep bijna 75 jaar jong.

2020 is het jaar dat de reggegroep zijn 75 jarig jubileum viert. Met diverse aktiviteiten over het jaar verdeelt zullen wij hier aandacht aan geven, zowel voor (oud)leden, als alle overige belangstellenden.

De Reggegroep is opgericht door Henk ten Brinke na de tweede wereld oorlog. In augustus/september 1945 werd hij de eerste hopman van zo''n zes jongens van de verkennersleeftijd (11-15 jaar). Met als richtlijn het boek Verkennen voor jongens van Baden Powell, de oprichter van Scouting in 1907.

Een jaar later werd er een nieuwe groep bij opgericht, een welpengroep d.w.z jongens van zeven tot tien jaar. In 1957 werd er pas een meisjesgroep aan toegevoegd, de kaboutersgroep: meisjes van 7 tot 10 jaar. Daarnaast werd er naast de reggegroep nog een padvindstersgroep opgericht.

In 1963 gingen deze twee groepen samen. In 1976 werd de welpengroep opgesplitst in twee groepen, die ook nu nog bestaan, de Reggewolven ''s ochtends en de Sioniehorde ''s middags. En in 1979 os voor de oudste verkenners een nieuwe groep opgericht, de Rowan-afdeling 429. Dit werd de Rowan-Sherpa-Afdeling 429 (ofwel RSA-429) toen in 1981 de oudste padvindsters zich ook bij deze groep voegden. In 1982 werd door de oudste RSA leden de Hakwadagstam opgericht, Hakwadag is twents voor "Had ik wel gedacht".

In 1982 hield de Hopman ten Brinke er mee op, hij werd ere-voorzitter van de reggegroep. In 1987 kwamen ook de kleinere kinderen aan de beurt, de bevers werd opgericht voor kinderen van vijf tot zeven jaar. In 1989 werd de padvinstersgroep door gebrek aan leden opgeven, om in 1990 als gidsengroep weer opgericht te worden. Ook werd er voor de oud-leden de vrienden van de reggegroep(VVR) opgericht. In 1991 was het leden aantal van de verkenners zo groot dat besloten werd de groep op te splitsen in de vennetroep en de hopman ten Brinke - troep, die beide nog steeds draaien.

In de begin jaren vonden de opkomsten vrijwel altijd in de open lucht plaats. De groep heeft haar tehuis op vele plaatsen rond Nijverdal en Hellendoorn gehad. In 1966 kregen de jongens en meisjes groep een eigen gebouw, ''t Iemenschoer. Deze blokhut bestond, toen nog, uit twee zalen. Maar na een aantal jaar werd de ruimte toch te klein, er werd een stenen gedeelte bij gebouwt. Dit gedeelte bestaat uit twee zalen, een keuken en een wasgelegenheid.

In 2001 werd er weer een verbouwing gerealiseerd en er is wederom (nu aan de andere zijde) een stenen deel bijgeplaatst, dat bestaat uit één speelzaal, een documentatieruimte, een uitgebreid staflokaal, een materiaalloods, een hal en wat toiletten. Nu is er weer voldoende ruimte voor de toch wel grote groep.

De gidsengroep die in 1990 weer was opgericht heeft het helaas niet al te lang uit gehouden. Een aantal meiden hebben nog even bij de Hopman ten Brinke troep meegedraaid, maar nieuwe aanwas kwam er een tijdje niet meer. Toch is er in 1996 besloten om van de Vennetroep een gemengde speltak te maken. Dit draait inmiddels zo goed, dat in 2002 ook de Hopman ten Brinke troep een gemengde groep is geworden. Ook is er in 2002 een revolutionaire beslissing genomen. De drie speltakken in de leeftijd van 7-11 jaar, de Sioniehorde, Reggewolven (beide welpen) en de Pinkeltjeskring worden opgeheven om drie nieuwe speltakken, waarvan 2 gemengd en 1 met alleen jongens op te richten. 2 van deze speltakken spelen het welpen spel en de andere speltak speelt hier het esta spel.

De reggegroep heeft ook al vele jaren een groepsblad. In 1945 heette dat nog "De pomp", maar sinds 1971 heet het "Het lopende vuurtje".